Of Sadness..

Nadia selalu pesan. Kalau sedih nangis je lah. Apa masalah nya. Kita manusia, ada perasaan. Menangis bukan beerti lemah.

It’s just letting it out. I usually will say the same thing when someone came to me and said she’s sad and feel like crying.

Just cry. Let it out.

In fact I will do the same thing. Cry. Let it out. Take a deep breath. And move on.

Tapi biar menangis dengan cara yang betul. Kalau perlukan perhatian seseorang, biar dengan orang yang betul. Biar dengan orang yang akan membawa kesedihan tu untuk kita lebih dekat dengan Dia.

Better still, cry to Him. The more we cry to Him, the lesser we cry because of the creation.

Really.

Just imagine. Kita mengadu pada yang tahu semuanya. Yang tahu apa yang terjadi. Yang tahu kenapa ianya terjadi. Dan yang tahu apa akan jadi selepas tu.

Kita tak tahu. Kita mungkin tak nampak hikmahnya sekarang. Tapi kita tahu Dia tahu. Kita tahu Dia dengar. Kita tahu Dia akan pimpin tangan, dan tunjuk jalan keluar in a most beautiful way.

Maybe there are times when we start to question, why? And we wish to turn back the time. Ya Allah. And yes I do feel that way sometime tapi kena selalu ingat. Instead of asking that, baik tanya diri sendiri, kenapa, dengan semua nikmat yang Allah beri, tapi masih banyak ingkar suruhan nya. Why?

Ingat, apa juga yang berlaku, semuanya dengan izin Allah. Setiap manusia yang hadir dalam hidup kita, semuanya Allah yang hantar. Dia pun tak minta untuk datang. Semuanya bersebab. Ada kawan pernah pesan. There is no coincidence in life. Everything has been planned.

Jadi sebelum bersedih atas 1 saja perkara, ingatlah 1001 nikmat yang Allah beri, dan sebab untuk kita bergembira dan bersyukur dengan hidup ini.

 

…dan semua ni, hanyalah monolog untuk mengingatkan diri sendiri. Yang jauh dari sempurna. Yang tak lari dari membuat kesilapan. Dan yang berdosa setiap masa.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s