Day 20 – The meaning behind my blog name.

When Pel actually talks..

Yes, that’s what it actually means. Well I talk a lot in real life.. but this is the space that I can actually let my self out and talk (or in this case, type) almost evrything that come across my heart and mind.

Berasaaappp

Ok.

 

I just had my ‘runnnn forrr yourr lifeeeeeee’ moment. Literally okay. I literally run for my life.

 

So ever since early this year, I will send my sisters to school every morning. Usually I will go out at 6.45 a.m like that and imagine if I sleep at 2a.m the night before, how blur I am on the next morning, kan?

 

This morning as usual I send them off and I’m super sleepy and stressful also. Pagi2 dah stress kan. Stress because it’s raining means I can’t go back to sleep after that because I have to go out early or else I’ll stuck in jam. So I drove the car with the eyes half open and half way reaching their school, I already notice the temperature dah halfff.

 

I was shocked but I’m like ‘aahhh relax laa half je kottt. Belom Hot lagii. Haritu pun mcm tuuu’

 

Heh. Yeahhhh riggghhhttt.

 

So I continue driving dan dah lah harini teramik extra lap pulakk tuu punya la jauh pusinggg sebab aku kan pemandu berhemahh, nak pusing kena carik simpang besar2. Kalau kecik2 ni aku pusing dan memusingkan kereta lain sekalii.

Arrived, salam2, bye2, drop off sister, pray that they will be successful and off I went continue my journey home. Ewah journey katanya padahaaall ada la 15 minit je kot. I was driving while listening to the radio with a quite high volume because I was sleepy, remember?

 

Half way home, I heard some weird sound from the car but I ignored it because….well…because.. I WAS SLEEPY AND JUST COULDN’T BOTHER!! Mati la bapak aku baca ni. Hihihi. Ok I heard the noise tapi aku macammm sama2 antara bunyi suara DJ radio dan bunyi pelik. Lagi pun dah nak sampai rumahhh. So aku drive je laaa.

 

But all of sudden, I notice the temperature thing dah sampai HOT okay!!! In fact it’s beyoondddd hottt. Dah macam nak tertanggal jarummm tuuu.

 

PERGHHHHHHH.

 

Tu tahan lagi. Lepas tu pulakkk tiba2 asap adalah keluar berkepul2!!!!!!

 

Mungkin perlu ganti dengan wanita mengantuk

DAAMNNNNNNNNN. Sumpah aku menggelupur okkk.

 

Sebab nya,

 

  1. Aku tak bawak henponnnnnnnnn. Ye la, hantar adik je kott buat apa nak bawak henponnn.
  2. Aku adalah tak mandi lagii dan memakai seluar tidur yang ya ampunnnnn kembang tak hengat2 punya.

 

Tak nak lah aku tetiba dikala orang nak pergi kerja ramai2 tu tetiba ada 1 awek tepi jalan pakai seluar kembang bersama kerata berasap dan menangisss sebab takde talipon.

 

T_______________________________T

 

Malu lah I!!

 

While worrying and thinking (takde la thinking apa kann bukan reti pun. Tapi fikir kalau meletup, apa nak buat) and despite the smoke that is bloooddyyy banyak dan berkepul2, I drive as fast as I can. Laju gila rempit kona baring semua. Dah laaa the opposite road banyak kereta okayyy. Mati laaa pakcik2 ni cakap ‘apahal anak Cik Harun ni bawak kereta berasaap niii’

 

By the time I reached home, I can hardly see any road anymore because asap banyak gila. Shaking, I turn off the engine tutup lampu (wahhh ingat pulak ye nak tutup lampu!?) tutup radio, tutup air cond (banyak pulakkk nak kena tutup) open the door and I actually run and scream

 

‘AYAAAHHHHHHHHHHHHH KERETA BERASAAAAAAAAAAAAPPPPPPPPPP’

 

Tu je lahhhh kau reti kannnnnnnnnnnn??? Sesikit carik ayah!

 

Mannnnnnnnn, I was shaking like hell ok!!! In fact as O type this, I’m still shaking.

 

Yeah I know when your car berasap you’re suppose to stop, open the boot(kan?) and pose tepi jalan sambil satu tangan dekat pinggang, satu tangan pegang boot tu but heh, hell no. I’m not gonna let the world see my seluar kembang.

 

..atau, adakah perlu pose macam ni?

So, morale of the story is, sila pakai baju cantik nak pergi mana2 pun. -_-”

 

Oh yeah,the car. Bila dah berhenti asap pun takde la kan. Masalahhhhh nya sekarang, my sister drove my (mom’s) car, ayah’s car berasap and ayah use my sister’s car to send my mom to work and now I don’t know how to go to work.

 

Bagus.

 

Eh, chup, ni kira emergency tak? Heh heh hehhh.

 

**Picture Googled

 

Otak Cedera

Aku adalah sakit otak.

sakit otak yang disebabkan oleh persekitaran dan juga yang dicari sendiri. Benciii. Sometime I hope I have MORE self control dan pandai control diri sendiri sikitttt. Ni dah buat lepas tu baru nak sakit otakk. Padan lah dengan muka kauu.

bencilah. and this is not PMS also sebab apa kejadahnya PMS tak habis². btw, antara perkara yg menyebabkan aku sakit otak ialah:

  • DJ radio yang kejap² nak jadik mak bedah, kejap² nak jadi pondan yang fail padahall kau orang sama. Pls la wey, is that the best method to entertain your listener?? Contohnya aku suka dengar Sinar sebab lagu dia syok dan kadang² K.E kelakor tapiii bila si Saleh Yaakob tu dahh start nak memondan, menyampahhh nyaaa. Pastu sekarang Hot FM pun sama. apahaaallll sekor2 nak memondan ni wey? Instead, bincangkan isu yg lebih menarik, boleh? Dah laaa berita pun kena dgr pasal video lucah. Haihhhhh.
  • Gaji aku tak clear lagiiiiii gaji aku suppose clear semalam okkkkkk eeeiii menyampahhhhhhhhhh. Dah dapat kang beratur pulak hutang nak bayarr. Aku pun pelik, apasal duit aku habiss je, kasut tak bertambah jugakk. tak cukup kedekut ke akuuu?
  • Isk ada la lagi 2-3 benda yang buat aku sakit otak tapii kang kalau tulis sini, kang jadi kanser pulakk.

 

Haihh.

Day 18 – 5 things that irritate ME about opposite/same sex

Let’s start with the opposite sex first.

 

  1. Attention seeker. Please, unless you’re 5 y.o boy, seeking unnecessary attention only works for GIRLS. Okay? Get it? Girls only. Kalau kerja kau asyik nak menagih simpati sana sini, dari elok2 aku simpati terus jadi simpang malaikat 44 nak cakap dengan kau lagi. Menyampahhhh tau taakk. Kau lelaki la please come on la bro (wahhh, bro! hehe).
  2. Poyo. Yee tau lah kau ada pegangan hidup yang kukuh lagi konkrit. Tapi tak payah poyo cerita over mamak session kepada orang yang baru dikenali selama 2 hari, boleh tak bang? Simpan semua pegangan hidup kau tu untuk keluarga kau esok. Kalau ye nak ngorat perempuan tu pun, show it as your relationship goes. Tak payah la 1 malam nak cerita semua.
  3. Takde responsible. Yang ni tak payah explain lah, kot? Simpan gaji 15k kau tu jauh2 kalau you can’t even understand what responsibilities mean, ye?
  4. Tak reti hormat orang tua. Yeeee, ni pun samaaa. Simpannn pangkat kau, simpannn rumah 3 juta kau, simpann lahh cerita kau jumpa menteri sana sini, kalau tak reti nak hormat orang tua.
  5. Macam bagus. I rather be friend with a person that is tak bagus langsung tapi berusaha daripada yang macam bagus.

 

Same sex/kedua2nya.

 

Wahh katanya 5, tpi ni dah lebih? Hehehehehehe.

 

  1. Whiner. Yes I whine also and one of the reasons this blog exist is for me to whine in it. BUT, kalau dah di bentangkan tilam emas, bagi minum air dari pergunungan Alps dan makan pun dalam pinggan emas, TAPIII kau merungut sana sini jugak, memang aku tak faham. Like seriously? Why do you whine so much? If you don’t like it, do something about it. If you can’t, try to accept it!! Aku serious lemass orang suka merungut mamanjang ni.
  2. Orang busy body banyak sangat soalan. Ye, kita memang nak bermesra tapi kalau baru kenal 2 bulan, boleh tak jangan tanya ‘ehhh kenapa you tak beli kereta lagi?? u bujangg bukan ada komitmen pun!!’ Do I really have to tell you why? Ni takde la irritate sangat but still aku aku encounter ni memang akan terasa annoyed jugak.

 

Ok, tu je la kot. Tak boleh fikir lagi an also macam la aku ni bagus sangat kan nak list panjang2. Hehe.

Day 17 – How I hope my future will be like.

Just like any other girls,

 

..all I want is rich & handsome husband.

 

 

Haha yeee lahhh cik Pelah oi.

 

All I want for my future is a shelter, food on my plate, love and care from all the people that I love and care, extra love and care from the person that I will give extra love and care to and for my siblings not fighting over land titles.

 

..and also, most importantly, guidance and care from The Almighty no matter how my future will be like.

 

Kalau aku susah, biar diberikan kekuatan to face it. Kalau aku senang, biar aku sentiasa di ingatkan supaya tak lalai dan bongkak.

 

Because without that, aku yang suka merewang ni, tatau macam mana halanya nanti.

Pray hard, and God will grant your wish

..like what happen to me yesterday, hehe.

So, you know right I’m dying for a new bag. So yeah I’m planning to buy one next month. But Mom has greedily bought two handbags recently and both of them is just so pretty and I want them!!

Initially I do asked mom to sell it to me but those handbags were bought at Bandung jadi tiba² rasa macam hmphhh kesian la pulak mak nanti kot² dia actually suka ke beg ni kan. Soo cancel beli dengan mak. Beli sendiri je.

BUT. Being me yang memang tak boleh harap, I borrowed her handbag this week. Heeehehehe. Saja test pakai dengan niat, seminggu je! Suka gila okay sebab ia adalah tote dan walaupun terpaksa men-datin begang beg tu sana sini, tapi gembiraaa sebab chanteekk. Heehehe.

So last night I came home early and meet mom and said ‘Mak Ilah pinjam beg mak seminggu heeheheheehe (gelak anak tak boleh pakai)’

‘Beg mana? beg baru lagi 1 tu ke? Chantek tak?’

‘Chanteekkkk. Best gila pakai’

‘Amik laa. Mak bagi.’

Heeeheeheheheheheheheeh. Mak memanggg marvelloussssss. I’m like grinning and soo happy and can’t stop smilling until I heard what she said after that..

‘Nanti kalau banyak sangat beg baru mak, lambat pulak mak nak beli beg lain’

Boleh?!??

Mak sapa nih?? hehe.

So the point is, pray hard and you get what you wish. I may not get the DKNY Tote that I want, but I get another tote, FOR FREE! hehe mekaseh mak.

Inilah diaa. Heehehe

Day 16 – Short term goals for this month and why

Yes!

I know this!

My short term goal for this month (and also next month, actually) is to loose a few kgs so that I don’t have to buy new dress for Reena’s wedding!

Sebab nyaa, her theme is dusty pink and my baju kurung collection, 85% of them is pink colour!! And also I already have one piece in dusty pink tapi ampunnn ketatnyaa. Tak sangka dulu kurus. Hehehehehehhehehehe.

Also, I need my money for something else next month so taknak lar beli baju baru. Jadi, please lah kurus *berdoa*

Tapi, kalau dapat ni pun best jugak. Heehehe

Day 15 – Something I don’t leave the house without.

I just realized on a normal basis, I don’t really bring a load of stuff apart from sampah sarap di dalam beg.

So basically those are the things that I don’t leave the house without.

Wallet – yang dah kepam tu. Ya Allah lah hai anak dara sapaaa lah ni wallet kepam sangatttt. Mungkin petanda kena beli wallet baru. Heheheh. Macaamm  lah tak boleh basuh kan?!

Compact Powder murahan, lipgloss & mascara. Okay, aku pun kadang2 kompius jugak kenapa barang2 ni ada dalam beg sebab selalunya once I put-on my make up in the morning, memangg tak lah nak touch up2 lagi. And once I have to remove it during the noon, lepas tu memang make-up less lah sepanjang hari. Tapi, ohh, ini gunanya jikala berjumpa manusia2 yang berpotensi menyebabkan aku balik lambat. Kenaaa lah chantek2 chantek ke? sikit kann.

Pen. Pen adalah penting ye. Ye lah manalah tau boring2 nak buat belanjawan seharian kee.

Keys, access card dan handphone (tiada di dalam gambar). Ini untuk errr kecemasan.

Day 14 – A TV show I’m currently addicted to

I’m not a TV junkie. Nak habis kan satu 1-hour punya rancangan pun kadang² rasa nak menangis. Hehe melampau tak? But I do have TV shows that I love and I can actually watch it over and over again. Mostly ialah rancangan untuk bimbo contohnya segala reality TV dekat star world. Nak macam mana, dah memang kurang intelligent maka rancangan yang ditonton juga kurang intelligent lahhh. Hehe.

Oh, ok. Speaking of I don’t really like watching TV, ketidaksukaan itu membawa kepada memang aku tak pernah menghafal waktu siaran apa² rancangan. Kecuali beritalah. Yang lain² mintak mahap lah nak ingat pukul berapa.

EXCEPT.

This one show. Well it’s not what I’m currently addicted to, sebab sekarang aku dah tak jumpa rancangan ni pukul berapa but still, when it is on air last time, I hardly missed it!

Ianya ialahh..

CAKE BOSS!

Selain rancangan bimbo seperti My Sweet Sixteen, I also loovee loveee anything food-related. Especially anything that have to do with sugar and confectionary. Thus it explain the addictive towards Cake Boss!

Watching how serious and detail they constructed a cake is just fun!